فرهنگستان زبان فارسي و صحيتيا كلماتي را به ياد مي آورد كه ممكن است با آنها آشنا باشيم اما فراموش كرده ايم. به گزارش مجله ايراني ، گروه انتخاب واژگان فرهنگستان زبان فارسي و صحيتا در مقاله اي با عنوان “كلمات آشنا ، كلمات فراموش شده” نوشت: دهان را چه مي ناميم؟ نامگذاري “گلدان ها” …
واژههاي آشنا اما فراموششده – مجله ايراني https://majalehirani.ir/2021/واژههاي-آشنا-اما-فراموششده-مجله-اي/ مجله ايراني Fri, 11 Jun 2021 06:47:47 0000 فرهنگ و هنر https://majalehirani.ir/2021/واژههاي-آشنا-اما-فراموششده-مجله-اي/ فرهنگستان زبان فارسي و صحيتيا كلماتي را به ياد مي آورد كه ممكن است با آنها آشنا باشيم اما فراموش كرده ايم. به گزارش مجله ايراني ، گروه انتخاب واژگان فرهنگستان زبان فارسي و صحيتا در مقاله اي با عنوان “كلمات آشنا ، كلمات فراموش شده” نوشت: دهان را چه مي ناميم؟ نامگذاري “گلدان ها” …
فرهنگستان زبان فارسي و صحيتيا كلماتي را به ياد مي آورد كه ممكن است با آنها آشنا باشيم اما فراموش كرده ايم.
به گزارش مجله ايراني ، گروه انتخاب واژگان فرهنگستان زبان فارسي و صحيتا در مقاله اي با عنوان “كلمات آشنا ، كلمات فراموش شده” نوشت: دهان را چه مي ناميم؟
نامگذاري “گلدان ها” احتمالاً نبايد خيلي سخت باشد. اين گلدان كه در اندازه كوچك “گلدان” ناميده مي شود ، در آشپزي در انواع رس ، مس و فلز مورد استفاده قرار مي گرفت و همچنين براي گرم كردن و ذخيره آب در حمام استفاده مي شد.
در دهه هاي اخير ، اين اصطلاح براي اشاره به يك اتاق بزرگ صنعتي استفاده شده است. مانند ديگهاي بخار و ديگهاي بخار.
اما ، در فارسي ، براي شكل دوم آن ، يعني ظرفي كه دهان آن از شكم كاملاً باز است ، كلماتي نيز وجود دارد كه اكنون فراموش شده اند. در فرهنگ ها ، اين مشخصه در تعريف حداقل دو كلمه به صراحت ذكر شده است: “تيان” و “پاتيل”. “تيان” از مس يا برنز ساخته شده است و براي پخت سوپ و پودينگ و همچنين براي گرم كردن آب حمام استفاده مي شود. البته به ديگ حمام تيان نيز گفته مي شود. “پاتيل” يا “پتال” نيز از مس ساخته شده و براي پخت چغندر ، چغندر و فرني استفاده مي شود. علاوه بر اين دو ، دو واژه ديگر نيز براي مفهوم “ماهي تابه دهان گشاد” در منابع ثبت شده است: “تنجير” يا “تنجره” كه براي همان گلدان عربي خوانده مي شود. و لويد كه ممكن است ريشه اي يوناني داشته باشد.
منابع مهم: “منطق مشخص (و پاورقي هاي دكتر معين)” ، “لغت نامه دهخدا” ، “فرهنگ بيجارگ سوخون”
انتهاي پيام